De keuze van de locatie voor nooddouches is cruciaal voor effectieve eerstehulp maatregelen in een noodsituatie. Veiligheidsgerelateerde factoren spelen net zo'n belangrijke rol als de technische en bouwkundige omstandigheden op de gewenste installatielocatie. Hieronder leest u wat belangrijk is bij het kiezen van een locatie voor nooddouches en krijgt u een gedetailleerd inzicht in verschillende installatieopties. We presenteren ook oplossingen voor installatie buiten en speciale gevallen zoals installatie in gevaarlijke omgevingen en voor mobiele toepassingen.
De keuze van de locatie voor nooddouches vereist zorgvuldige planning. In een noodgeval hangt de snelheid waarmee een gewonde werknemer hulp krijgt immers af van de optimale positionering van de nooddouche. Vanuit het oogpunt van veiligheid moet bij de installatie van nooddouches rekening worden gehouden met drie belangrijke aspecten: positionering, toegankelijkheid en zichtbaarheid.
In geval van nood moet de nooddouche gemakkelijk bereikbaar zijn. De DIN-norm stelt dat de nooddouche binnen maximaal 10 seconden vanaf de bron van het gevaar bereikbaar moet zijn. Bij bijzonder gevaarlijke stoffen kan dit korter zijn. Dit hangt af van de risicobeoordeling. De laboratoriumrichtlijnen van de Arbowet schrijven ook een aanzienlijk snellere tijd voor van maximaal 5 seconden. Onze tip: voer een praktijktest uit en probeer uit welke afstand u tijdig van de gevarenbron kunt bereiken. Voor laboratoria schrijft de Arbowet voor dat de nooddouche bij de uitgang moet worden geplaatst.
Stel u voor dat u iets in uw oog heeft - Uw oogleden gaan reflexmatig dicht en u moet de nooddouche bereiken met aanzienlijk beperkt zicht. Als het pad niet duidelijk is, heeft u een probleem. Bij het installeren van nooddouches moet struikelgevaar absoluut worden vermeden. De gewonde persoon mag niet gedwongen worden om trappen op te lopen, over hellingen te lopen of deuren te openen. Plaats de nooddouche daarom altijd op dezelfde hoogte als de bron van het gevaar en vermijd barrières zoals deuren en hekken op weg naar de nooddouche. De EN 15154-norm specificeert ook overeenkomstige vereisten.
Duidelijke zichtbaarheid is essentieel om ervoor te zorgen dat de nooddouche niet over het hoofd wordt gezien. Naast voldoende verlichting en duidelijke noodborden zoals “nooddouche” of “oogwasstation”, kan ook de keuze van de locatie zelf bijdragen aan een betere zichtbaarheid. Een nooddouche in het midden van de ruimte valt bijvoorbeeld veel beter op dan een douche in een uithoek.
Naast veiligheidsoverwegingen moet er ook rekening worden gehouden met de technische omstandigheden op de gewenste installatieplaats van de nooddouche. Het is cruciaal dat alle noodzakelijke aansluitingen en geschikte installatiemogelijkheden voor de nooddouche beschikbaar zijn.
Op de plaats van installatie moet ervoor worden gezorgd dat er voldoende water is om de nooddouche te laten werken. Er zijn verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, afhankelijk van of de douche een vaste wateraansluiting of een opslagtank heeft en of deze buiten of binnen wordt geïnstalleerd. Als het buiten wordt geïnstalleerd, moet de nooddouche worden verwarmd om te voorkomen dat deze bevriest. De minimale eisen voor de watervolumestroom zijn voor verschillende nooddoucheontwerpen geregeld in de EN 15154-norm.
EN 15154 adviseert een lauwwarme temperatuur van het water van de nooddouche tussen de 15 en 37°C. DENIOS adviseert een watertemperatuur tussen de 20 en 25°C. Om een geschikte watertemperatuur te garanderen, zijn er bijvoorbeeld thermostatische mengkranen verkrijgbaar als accessoire, die op de nooddouche kunnen worden aangesloten en zorgen voor de juiste temperatuur bij het afvoerpunt. Bij een ongecontroleerde stijging van de warmwatertemperatuur of een storing in het koude water wordt de anti-verbrandingsfunctie van de thermostatische mengkraan geactiveerd.
Als er geen wateraansluiting op locatie beschikbaar is, kan het gebruik van oogdoucheflessen met steriele spoelvloeistof of het gebruik van een noodtankdouche als alternatief worden overwogen, afhankelijk van de installatielocatie. Deze laatste is onafhankelijk van de watertoevoer dankzij de geïntegreerde opslagtank.
Er zijn ook nooddouches verkrijgbaar die geschikt zijn voor aansluiting op een ringleiding of circulatieleiding naast de normale wateraansluiting. De continue circulatie van het water binnen het systeem voorkomt stilstaand water, waardoor het risico op bacteriële besmetting aanzienlijk afneemt.
Nooddouches met elektrische componenten zoals verlichting, alarmfunctie of temperatuurregeling hebben ook een stroomaansluiting nodig.
Als de nooddouche wordt gebruikt om te spoelen na ongevallen met gevaarlijke stoffen, bestaat de mogelijkheid dat het proceswater wordt verontreinigd. Daarom is het belangrijk om bij het plaatsen van uw nooddouche na te denken over mogelijkheden voor retentie en een goede afvoer (zie Milieuwet). Indien nodig kunnen onze individueel configureerbare nooddouches worden uitgerust met een opvangbak om aan deze eisen te voldoen.
Zodra u de optimale locatie voor de nooddouche heeft bepaald op basis van veiligheidsoverwegingen en de beschikbare aansluitingen, moet u nog een geschikte montagemogelijkheid vinden. De nooddouche moet stabiel en stevig bevestigd zijn, zodat deze in noodgevallen betrouwbaar kan functioneren. De gekozen installatiemethode moet ook een gemakkelijke toegang tot de nooddouche mogelijk maken, zodat deze in noodsituaties snel kan worden gebruikt.
Om de juiste nooddouche te vinden voor de structuur van het gebouw en de beschikbare ruimte, zijn er verschillende installatiemethoden die verschillende montagemogelijkheden bieden:
Vloermontage
Wandmontage
Plafondmontage
Montage boven de deur
Tafelmontage
De speciale kenmerken van elke afzonderlijke montageoptie worden hieronder in meer detail uitgelegd.
In ons uitgebreide assortiment bieden we nooddouches voor verschillende installatietypes om te voldoen aan de verschillende vereisten van de werkomgeving. Elk installatietype biedt specifieke voordelen en is ontworpen om effectieve eerste hulp te bieden in geval van nood.
Wandmontage is een van de meest gebruikte installatieopties voor nooddouches, omdat het ruimtebesparende installatie mogelijk maakt zonder afbreuk te doen aan het werkgebied. Door de verhoogde positie aan de muur is de nooddouche goed zichtbaar en de benodigde aansluitingen zijn meestal al binnen handbereik.
Het voordeel van vlakke wandmontage is dat de installatie verborgen is en het leidingwerk niet zichtbaar is. In laboratoria worden vaak oogdouches voor wandmontage met doorvoer (celdoorvoer) gebruikt. Dit biedt de mogelijkheid van verborgen installatie in energiecellen om de planning te vereenvoudigen en veel flexibiliteit te creëren.
Oogdouches zijn ook verkrijgbaar in een op tafel gemonteerde versie. Dit type installatie biedt het voordeel dat deze in de onmiddellijke nabijheid van de werkplek kunnen worden geïnstalleerd om zo snel mogelijk een gerichte spoeling en onmiddellijke verlichting te bieden voor oog- of gezichtsletsels. Het is belangrijk om op te merken dat oogdouches voor tafelmontage in de buurt van een bak geïnstalleerd moeten worden om het water af te voeren. Oogdouches met een verticaal of horizontaal zwenkbare arm bieden het voordeel dat de wastafel vrij toegankelijk blijft wanneer de oogdouche niet in gebruik is.
Vrijstaande nooddouches worden gebruikt als het niet mogelijk is om de nooddouche aan een muur te bevestigen of als er een centraal eerstehulppunt moet worden gecreëerd dat vanaf veel punten gemakkelijk toegankelijk is - bijvoorbeeld in grote hallen en productiefaciliteiten. Een groot voordeel is de goede zichtbaarheid en toegankelijkheid van de nooddouche van alle kanten. Wij bieden zowel lichaamsdouches als combinatie- en oogdouches als op de vloer gemonteerde modellen.
Montage aan het plafond is een geschikte optie als er alleen een lichaamsdouche nodig is en deze niet aan de muur kan worden gemonteerd vanwege ruimtebeperkingen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het plafond niet te hoog is, zodat werknemers de nooddouche gemakkelijk kunnen bereiken. Plafondinstallatie is daarom minder aan te raden in hoge hallen. Om ervoor te zorgen dat de nooddouche geen obstakel vormt in de ruimte, mag deze niet in het midden van de ruimte worden geplaatst of moet hij duidelijk worden gemarkeerd.
De installatie boven de deur vereist geen extra ruimte op de vloer of aan de muur en is dus zeer ruimtebesparend. Door de verhoogde positie is de veiligheidsdouche goed zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk. Vooral in laboratoria, waar de plaatsing van een veiligheidsdouche bij de uitgang verplicht is, biedt de opbouwmontage een ideale montageoptie.
De flexibele montagemogelijkheid van de trekstang maakt het mogelijk om deze rechts of links van de deur te monteren. Hierdoor kan de douche optimaal worden gepositioneerd voor een betere toegankelijkheid en om botsingen met andere armaturen te voorkomen.
Verschillende omstandigheden kunnen de installatie van een nooddouche buitenshuis noodzakelijk maken. Er kan een potentiële bron van gevaar buiten zijn, wat de noodzaak van een onmiddellijk toegankelijke nooddouche in de onmiddellijke omgeving rechtvaardigt. Ga in je risicobeoordeling ook na of gewonde personen in een panieksituatie naar buiten kunnen vluchten. Indien nodig is het dan raadzaam om ook extra nooddouches in de buitenruimte te voorzien.
Verschillende omstandigheden kunnen de installatie van een nooddouche buiten noodzakelijk maken. Er kan een potentiële bron van gevaar buiten zijn, wat de noodzaak van een onmiddellijk toegankelijke nooddouche in de onmiddellijke omgeving rechtvaardigt. Ga in uw risicobeoordeling ook na of gewonde personen in een panieksituatie naar buiten kunnen vluchten. Indien nodig is het dan raadzaam om ook extra nooddouches in de buitenruimte te voorzien.
Vooral buiten is de kans groot dat er geen wateraansluiting beschikbaar is op de gewenste locatie voor de nooddouche. Met een tanknooddouche zijn de installatiemogelijkheden echter vrijwel onbeperkt. Onze GFTS tanknooddouche in vorstvrije uitvoering is geschikt voor zowel buiten- als binnenopstelling en is onafhankelijk van de watertoevoer. Thermostaatgestuurde dompelaars zorgen voor een geschikte watertemperatuur en voorkomen zowel onderkoeling van de hulpzoekende als bevriezing van de tank van de nooddouche. Het water in de tank wordt tot zes maanden geconserveerd door toevoeging van een waterconserveringsmiddel.
Nooddouches die in gevaarlijke zones worden geïnstalleerd, moeten speciaal voor dit doel ontworpen zijn en voldoen aan de geldende normen volgens de ATEX-richtlijn. Ons assortiment omvat standaardmodellen en configureerbare nooddouches voor installatie in gevaarlijke zones.
Mobiele noodtankdouches bieden het grote voordeel dat ze verplaatst kunnen worden naar een andere locatie binnen het bedrijf, waardoor ze een veelzijdige oplossing bieden in verschillende werkomgevingen. Omdat er geen installatie of aansluiting op externe waterbronnen nodig is, zijn ze onmiddellijk klaar voor tijdelijk gebruik.
De technische informatie op deze pagina is met zorg en naar ons beste weten en overtuiging samengesteld. Niettemin kan DENIOS B.V. geen enkele garantie of aansprakelijkheid aanvaarden, contractueel, rechtmatig of anderszins, voor de actualiteit, volledigheid en correctheid, noch jegens de lezer, noch jegens derden. Het gebruik van de informatie en inhoud voor eigen of derde doeleinden is dan ook voor eigen risico. Neem in ieder geval de plaatselijk en actueel geldende wetgeving in acht.
Bel ons of mail naar info@denios.be en wij helpen u graag verder.