DENIOS B.V
Christiaan Huijgensweg 4
2408 AJ Alphen aan den Rijn

Tel.: ++32 312 00 87
E-Mail: info@denios.nl
Internet: www.denios.nl

Ergonomie en ruggezondheid op de werkplek

Heb je op dit moment rugpijn? Dan bent u net als vele anderen - want statistisch gezien heeft één op de drie Duitsers op dit moment last van soortgelijke klachten. Met name onjuiste belasting op het werk wordt gezien als een drijvende kracht achter rugpijn en andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat (MSD's) - momenteel de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid, goed voor bijna 25%.

In onze feitencheck komt u te weten welke risicofactoren op de loer liggen in het dagelijks werk, welke beroepsgroepen een bijzonder risico lopen en waar u rekening mee moet houden bij het uitvoeren van een risicobeoordeling. We presenteren ook 3 bewezen preventieve maatregelen voor betere ergonomie en ruggezondheid op de werkplek.

Feitencheck: Wat je moet weten over ergonomie op de werkplek

Waarom is ergonomie op de werkplek zo belangrijk?

Spier- en skeletaandoeningen (MSD's) worden met name veroorzaakt door onjuiste fysieke belasting op het werk. De meest voorkomende symptomen van spier- en skeletaandoeningen zijn nek- en rugpijn. MSD's zijn de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid in Duitsland en internationaal en de op één na meest voorkomende oorzaak van vervroegde uittreding.

Spier- en skeletaandoeningen veroorzaken ongeveer

 • 22,5% van alle AU-dagen
 • 21.380 nieuwe pensioenen door verminderde verdiencapaciteit
 • 17,2 miljard € productieverlies
 • 30,5 miljard € verlies in bruto toegevoegde waarde

Bron: Veiligheid en gezondheid op het werk - verslagjaar 2017 / BAuA (red.)

Rugpijn en andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat gaan daarom niet alleen gepaard met enorm lijden, maar ook met hoge kosten door ziekteverzuim, productieverlies, onderbrekingen in de bedrijfsvoering of voor revalidatie. Ergonomisch ontwerp van de werkplek levert een enorm belangrijke bijdrage aan het voorkomen van schade aan de gezondheid en de economie.

Welke beroepsgroepen worden het meest getroffen door rugproblemen en andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat?

Bei einigen Berufsgruppen ist das Risiko für Rückenleiden und sonstige Erkrankungen des Muskel-Skelett-Systems deutlich erhöht. Dies trifft vor allem auf Tätigkeiten zu, bei denen physische Belastungsfaktoren durch körperliche Arbeit eine signifikante Rolle spielen. Besonders anfällig sind daher Arbeiter („Blue Collar Workers“) in handwerklichen Berufen oder in der Industrie – aber auch der Dienstleistungssektor.

Infografik: Arbeitsunfähigkeit durch Rückenbeschwerden nach Berufsgruppen

Wat zijn de risicofactoren voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat in het dagelijks werk?

Rugproblemen en spier- en skeletaandoeningen ontstaan wanneer bewegingen, houdingen of het hanteren van lasten te eenzijdig, te frequent of te extreem worden. Typische fysieke stressoren zijn ergonomisch ongunstige werkomstandigheden zoals

Handmatig laden en lossen

Zware lasten tillen, dragen, duwen of trekken zonder technische hulpmiddelen

Gedwongen houdingen

Bijvoorbeeld door langdurig staan, zitten, boven schouderhoogte werken, hurken, knielen, enz.

Toegenomen inspanning of uitoefening van kracht

Activiteiten waarbij grote krachten op het lichaam worden uitgeoefend of inwerken (bijv. klimmen, hameren, boren)

Repetitieve / repetitieve activiteiten

Voortdurend repetitieve werkprocessen en bewegingen, bijv. op werkstations met lopende banden

Welke voorschriften zijn van toepassing op ergonomie op de werkplek?

De Arbowet vormt de wettelijke basis voor de "ergonomieverplichting" op de werkplek. Volgens §3 Arbowet is het een van de algemene basisverplichtingen van de werkgever om de veiligheid en gezondheid van de werknemers op het werk door middel van arbomaatregelen te waarborgen. In het kader van een risicobeoordeling moet de werkgever de in het bedrijf aanwezige gevaren (bijv. door fysieke belasting) vaststellen en adequate preventieve en beschermende maatregelen nemen.

De Verordening ladingsbehandeling specificeert dit specifiek met betrekking tot het handmatig tillen, dragen, trekken of duwen van lasten op het werk. Er staat bijvoorbeeld in dat het manueel hanteren van lasten moet worden vermeden of geminimaliseerd door geschikte arbeidsmiddelen te gebruiken (paragraaf 2 van de Verordening ladingsbehandeling).

Hoe kun je de ergonomie en de gezondheid van de rug op de werkplek verbeteren?

Eerst moeten de risicofactoren voor spier- en skeletaandoeningen op de werkplek worden geïdentificeerd. Dit gebeurt met behulp van een risicobeoordeling.

Om de gevaren te identificeren, kunt u zich bijvoorbeeld baseren op bevindingen van bedrijfsgeneeskundige onderzoeken, wettelijke voorschriften en technische regels, evenals informatie van de ongevallenverzekeraars. Een inspectie van de werkplek en de betrokkenheid en ondervraging van werknemers zijn ook essentiële informatiebronnen.

Het is essentieel om dit op te merken: De loutere aanwezigheid van inspannende activiteiten zegt niets over hun gevarenpotentieel. Om het risico op aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals rugklachten te beoordelen, is het altijd nodig om het niveau, de duur en de frequentie van de fysieke belasting te bepalen.

Individuele factoren zoals leeftijd, geslacht, ervaring en fysieke fitheid kunnen ook van invloed zijn en moeten daarom ook worden meegenomen in de analyse. Uit de bevindingen over het type en het niveau van de gevaren moeten geschikte preventieve maatregelen worden afgeleid.

Het STOP-principe is van toepassing bij het afleiden van preventieve maatregelen:

S Vervanging
T Technische maatregelen
O Organisatorische maatregelen
P Persoonlijke maatregelen

De volgorde van de lijst komt ook overeen met de volgorde van prioriteit van de uit te voeren maatregelen. Eerst moet worden gecontroleerd of werkstappen die gevaarlijk zijn voor het bewegingsapparaat kunnen worden vervangen door andere, niet-gevaarlijke werkstappen. Als belastingen niet kunnen worden vermeden, moeten ze tot een minimum worden beperkt (minimalisatieprincipe). Volgens het STOP-principe hebben technische maatregelen altijd voorrang op organisatorische of persoonlijke maatregelen. Er zijn veel technische opties op de markt voor de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Hieronder presenteren we 4 beproefde producten.

3 beproefde maatregelen voor meer ergonomie op de werkplek

Technische hulpmiddelen gebruiken voor het hanteren van ladingen

Hulpmiddelen voor intern transport beperken het gebruik van menselijke spierkracht tot een minimum en voorkomen rugproblemen. Dit zijn bijvoorbeeld transportwagens, transportkarren, steekwagens of transportrollen. Het tillen van zware lasten wordt vergemakkelijkt met apparatuur zoals pallettrucks, kraanarmen of takels. Belangrijk om te weten: De lasthanteringsverordening (LasthandhabV) vereist het gebruik van mechanische apparatuur in het bijzonder om gevaren veroorzaakt door het handmatig hanteren van lasten tegen te gaan.

Omgaan met gevaarlijke stoffen - ergonomie en veiligheid zijn hier belangrijk!

Bij het hanteren van gevaarlijke stoffen in vaten, gasflessen of andere zware containers worden werknemers niet alleen blootgesteld aan fysieke belasting. Handmatig hanteren brengt ook een verhoogd risico op ongevallen met zich mee. Beschadiging van de container kan leiden tot ongecontroleerde lekkage van gevaarlijke stoffen. Daarom mogen alleen speciaal ontworpen arbeidsmiddelen worden gebruikt bij het transporteren en hanteren van gevaarlijke stoffen. DENIOS biedt een uitgebreid gamma gespecialiseerde producten voor een veilige intralogistiek van gevaarlijke stoffen:

 • Behandeling van vaten

 • Behandeling van kleine containers

 • Behandeling in magazijnen voor gevaarlijke stoffen

 • Behandeling van gasflessen

Zorg voor effectieve stressvermindering met ergonomische matten voor op de werkplek

Langdurig staan en werken op harde oppervlakken kan aantoonbaar leiden tot blijvende schade aan de rug. Met ergonomische werkplekmatten (ook wel antivermoeidheidsmatten genoemd) profiteer je van een aanzienlijke vermindering van de belasting, bijvoorbeeld op staande werkplekken. Ergonomische werkplekmatten zijn gemaakt van dempende of veerkrachtige materialen zoals vinylschuim of rubber met een grote materiaaldikte en een gestructureerd oppervlak (bijv. groeven of noppen). Ergonomische werkplekmatten absorberen daarom schokbelastingen tijdens het bewegen en stimuleren gunstige microbewegingen en stimulatie van de spieren bij langdurig staan.

De voordelen voor werknemers:

 • Verhoogd stacomfort
 • Verlichting voor voeten, gewrichten en wervelkolom
 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Minder tekenen van vermoeidheid
 • Preventieve werking tegen degeneratieve gewrichtsveranderingen, krampen en problemen met de bloedsomloop

Gebruik werkstoelen, krukken en stahulpen voor een evenwichtige houding

Een andere manier om de negatieve effecten van langdurig staan of zitten te voorkomen, is door regelmatig van houding te veranderen. Een permanente en eenzijdige houding is namelijk bijzonder schadelijk voor de rug en het bewegingsapparaat. Er moet daarom worden gestreefd naar een evenwichtige combinatie van staan, zitten en lopen op de werkplek. Werkstoelen en krukken moeten werknemers daarom ergonomische zitmogelijkheden bieden. De aanschaf van een stahulp kan ook een merkbare verlichting bieden bij staande activiteiten in de werkplaats of productieruimte. Een stahulp is aanzienlijk hoger dan een klassieke werkkruk en stelt de gebruiker in staat ergonomisch te "leunen" op staande werkplekken.

BESTSELLER
24-uurs stoelhoes stof zwart, lendensteun
6 varianten beschikbaar
€ 926,00 Excl. btw
Werkstoel PU
20 varianten beschikbaar
€ 314,00 Excl. btw
PU opstahulp, voetring
2 varianten beschikbaar
€ 376,00 Excl. btw
Werkstoelhoes stof zwart, vloerglijders, voetring
20 varianten beschikbaar
€ 399,00 Excl. btw
Wij helpen u graag!

Of het nu telefonisch, via e-mail of persoonlijk bij u ter plaatse is - wij helpen en adviseren u graag. Neem contact met ons op.

Gratis deskundig advies 03 312 00 87

Soortgelijke berichten

Laden...
i

De technische informatie op deze pagina is met zorg en naar ons beste weten en overtuiging samengesteld. Niettemin kan DENIOS B.V. geen enkele garantie of aansprakelijkheid aanvaarden, contractueel, rechtmatig of anderszins, voor de actualiteit, volledigheid en correctheid, noch jegens de lezer, noch jegens derden. Het gebruik van de informatie en inhoud voor eigen of derde doeleinden is dan ook voor eigen risico. Neem in ieder geval de plaatselijk en actueel geldende wetgeving in acht.

Menu
Aanmelden
Uw winkelwagenToegevoegd aan winkelwagen
Ga naar winkelwagen
Wij adviseren u graag!

Bel ons of mail naar info@denios.be en wij helpen u graag verder.

Ma t/m Do: 08:00 - 17:00 | Vrij: 08:00 – 16:00